Así habla de TRIO Miquel Tuset en Jazz Club de Nit. Disculpas de antemano por la traducción (abajo el texto completo en catalán).

“Como después comentará Joaquín Chacón más ampliamente, este es un proyecto de 11 temas donde el talante global es bastante delicado. Tres temas preciosos con guitarra acústica como son Por su sonrisa, Silvia e Intropsus, nos sitúan en el ámbito más íntimo de este magnífico guitarrista. A modo de balada súper slow y con la guitarra eléctrica tenemos el tema Camino […]” (M. Tuset, 2019)

5.- Por su sonrisa (M. Martínez) 3m41s

[…] Qué delicia de canción y qué más cuidada y brillante interpretación, la de este muy buen guitarrista. La sencillez instrumental a menudo va acompañada de belleza, como es este el caso. Una composición delicada que nos muestra el talante interior de esta persona, que a la vez es músico. (M.Tuset, 2019)

10.- Blues for Jesse (M. Martínez) 4m16s

[…] Ya veis qué música más bonita hacen, todo composiciones propias interpretadas con fuerza y gusto musical. Ni con las improvisaciones parecen querer impresionar nadie. La del guitarrista y compositor, delicada, precisa, como es todo el proyecto [….]. El sonido de este guitarrista se enmarca en los de los más actuales guitarristas. Magnífico tema, precioso blues. (M.Tuset, 2019)

6.- Alone Together (Arthur Schwartz) 5m11s

[…] El arreglo es también magnífico, y sobre todo el inicio de los solos, el primero, el del guitarrista. Con una base rítmica a base de contrabajista Antony da Cruz y escobillas del baterista Jaime Moraga. […] El tema ha aparecido de nuevo al final, con su reconocida melodía que tan me gusta a mí. El final, también ha sido obra y gracia del arreglo de Martínez […] (M.Tuset, 2019)

3.- Fulero Hot (M. Martínez)  5m45s

[…] ya ha podido comprobar de nuevo, que a pesar de la velocidad de los golpes en la caja del baterista, la melodía en la guitarra ha ido sonando dulcemente. Parece este el talante de nuestro guitarrista, líder y compositor. En este tema, su sonoridad ha sido un poco más oscura, pero igualmente dulce su manera de ver la música, y así nos lo ha mostrado de nuevo […] (M.Tuset, 2019)
Programa 358: Marco Martínez, Matías Kaplín Quartet i JoseVeraQuarteto, dimecres 13 de març de 2019

Molt bona nit a tothom, benvinguts a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el programa avui i cada setmana que el fem, o sigui que un petó ben gran Cifu. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui presenta i realitza aquest programa i com sempre amb les novetats de músics i editorials.

Doncs abans de començar el programa deixeu-me que us digui que el proper divendres 15 de març farem un magnífic concert de Jazz a la Sala Xica de La Vicentina. Podrem gaudir tots plegats amb el quartet liderat pel trompetista Pol Omedes el qual vindrà acompanyat de dos amics austríacs, companys de màster a Gratz, Mátyás Gayer, piano i Mátyás Hofecker, contrabaix i amb el Joan Casares, bateria. Aquest Pol Omedes European Quartet iniciarà a Sant Vicenç la seva gira espanyola i ens oferirà un concert amb temes propis i estàndards de Jazz. Us hi esperem.

I aquesta setmana ja hi tornem de nou amb un programa temàtic i dedicat aquesta vegada a tres projectes de l’editorial basca Errabal Jazz. Podreu escoltar al guitarrista i compositor Marco Martínez i el seu “TRIO”. Tenim un altre guitarrista en quartet, Matías Kaplun Quartet i el seu “RIO” acabant amb el contrabaixista José Vera i el seu quartet JVERAQU4RTET i el projecte anomenat Haruki. I aquesta setmana amb un micro conte de Teresa Tuset.

També tenim una bona col·laboració amb l’editorial basca Errabal Jazz de la qual en posem les novetats, quan ens les envien, i així és que els hi agraïm el seu suport, o sigui que al blog us posaré l’enllaça a la seva pàgina web http://www.hotsak.com

Doncs comencem amb aquest magnífic i delicat projecte de Marco Martínez anomenat…


“TRIO”

Marco Martínez

Editat per Errabal Jazz    ER-104

Enregistrat per Fernando Arias el 25 i 26 d’abril de 2018 a Lemuño, Asturias.

Mesclat per Fernando Arias

Masteritzat per Andrés Vázquez

Produït per Marco Martínez

Marco Martínez, guitarra i composicions

Antony da Cruz, contrabaix

Jaime Moraga, bateria

I com sempre, al blog us posaré l’enllaç a la pàgina web d’aquest disc..

http://www.hotsak.com

Com després comentarà Joaquín Chacón més àmpliament, aquest és un projecte d’11 temes, on el tarannà global és força delicat. Tres temes preciosos a guitarra acústica com són “Por su sonrisa”, “Sílvia” i “Intropsus”, ens ens situen en l’àmbit més íntim d’aquest magnífic guitarrista. A mode de balada súper slow i amb la guitarra elèctrica tenim el tema “Caminó”. Igualment amb l’elèctrica i igualment delicats tot i que una mica més vius són els temes “Los lunes al sol” i “Presente simple, presente continuo”, aquest darrer cantat seguint la melodia pel mateix autor. Els cinc temes restants tenen més vitalitat rítmica tot i mantenir la delicadesa ens les interpretacions. Així doncs el primer track del disc “Pasearemos bajo la lluvia” ens presenta una melodia maca amb uns canvis en el pont força reeixits. El blues del projecte és l’anomenat “Blues For Jesse”. L’estàndard del projecte és el molt estimat per mi i conegut de tots vosaltres anomenat “Alone Together” a un tempo similar del ”Sabes a Fresa”. Finalment, el tercer track del disc “Fulero Hot”, és on el beat del baterista situa el tema en un ambient diferent de la resta de temes, tot i escoltar igualment els delicats sons del guitarrista.

Comencem doncs amb un dels temes a guitarra acústica més delicats del projecte de Martínez, anomenat….

5.- Por su sonrisa (M. Martínez) 3m41s

Doncs ja heu pogut escoltar quina delícia de cançó i quina més acurada i brillant interpretació, la d’aquest molt bon guitarrista. La senzillesa instrumental sovint va acompanyada de bellesa, com és aquest el cas. Una composició delicada que ens mostra el tarannà interior d’aquesta persona, que alhora és músic. I ara recordo l’ordre que en això posà Jordi Gaspar, persona, músic i baixista. He volgut que escoltéssiu aquesta composició a guitarra acústica, car és una de les tres que hi ha en el disc, i així podem copsar més el treball global d’aquest guitarrista i compositor.

La carrera de Marco Martínez, des dels temps ja llunyans en què ens vam conèixer, ha estat un camí en ascens constant, caracteritzat per la serietat, el compromís, el desig d’evolució musical, i la preocupació per buscar un terreny propi, on expressar les seves idees musicals, dins de l’entorn del jazz, i en concret de la guitarra de jazz. En aquest sentit, la seva actual proposta té a parts iguals, elements de tradició i de llenguatge, tan necessaris en aquesta música, com també aspectes més avantguardistes i propers a les estètiques jazzístiques més actuals. Onze temes conformen aquest treball discogràfic, 10 originals i un estàndard de la més pura tradició. Marco ha sabut crear un discurs homogeni en el qual tot el repertori sona coherent i rodó en termes conceptuals, i això també es deu al treball de grup, el trio sona sòlid i ben acoblat, fruit segurament de nombroses posades en escena, directes que han permès que els tres components s’entenguin i interactuïn amb llibertat i precisió, en una formació complexa, però amb moltes i variades possibilitats. La varietat tímbrica, aporta color i canvis d’atmosferes, molt d’agrair en aquest tipus de formació.

Seguim amb la seva música i ho farem amb un canvi substancial, i així és que us proposo escoltar el blues del projecte anomenat….

10.- Blues for Jesse (M. Martínez) 4m16s

Doncs segueix la delicadesa interpretativa, ara a la guitarra elèctrica, i amb un blues força maco. Un trio pelat de guitarra, contrabaix i bateria, i ja veieu quina música més maca que fan, amb tot de composicions pròpies i interpretades amb força gust musical. Ni amb les improvisacions semblen voler impressionar ningú. La del guitarrista i compositor, delicada, precisa, com és tot el projecte, i fins i tot, quasi al final del tema, contrabaixista i baterista han tingut el seu espai de solo, aquest darrer tot just abans de tornar-hi amb la melodia i acabar el tema. Una melodia, la d’aquest blues, força maca, curta com totes les dels blues, i molt ben trobada. El so d’aquest guitarrista s’emmarca en els dels més actuals guitarristes. Magnífic tema, preciós blues.

Es combinen intel·ligentment temes amb so clàssic de jazz (“Pasearemos bajo la lluvia”, “Los Lunes al sol”), i temes amb saturacions i efectes (“Fulero Hot”, “Blues for Jesse”), amb d’altres en què la protagonista és la guitarra acústica, amb un so net i cristal·lí (“Por su sonrisa”, “Sílvia”). Així mateix l’elecció de tempos, tipus de subdivisió i rítmiques, així com l’ordre en què apareixen, és enormement encertada, fent que el CD s’escolti de dalt a baix amb lleugeresa i atenció. Un treball més que digne, altament recomanable, segur preludi d’altres més, que permetran a Marco seguir creixent musicalment i continuar la seva exploració d’aquest univers sonor el camí comença amb aquest CD.

Això ens ha dit Joaquín Chacón extret de la pàgina web del disc.

I seguim ara amb un altre tema, un que m’agrada molt a mi, anomenat…

6.- Alone Together (Arthur Schwartz) 5m11s

Doncs i quina preciosa versió han fet els nostres herois d’un dels temes més interpretats a les Jam Sessions, al menys per mi. Amb una intro a guitarra sola, i ja amb un ritme càlid i deliciós, ens han introduït a la melodia d’aquesta magnífica composició de Schwartz. L’arranjament és també magnífic, i sobretot l’inici dels solos, el primer, el del guitarrista. Amb una base rítmica a base de contrabaixista Antony da Cruz i escombretes del baterista Jaime Moraga. Un solo precís, d’una delicada bellesa per la sonoritat ha deixat pas al del contrabaixista, també molt maco i d’una càlida profunditat. El tema ha aparegut de nou al final, amb la seva reconeguda melodia que tan m’agrada a mi. El final, també ha estat obra i gràcia de l’arranjament de Martínez, fent una mena de turn around curtet i acabant-lo de cop.

I deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz…discos, llibres, dvds, vinils….etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada i gràcies pel teu suport tots aquests anys.

I acabarem aquest projecte tan delicat amb un tema on la percussió agafa un tarannà diferent i serà el tema anomenat…

3.- Fulero Hot (M. Martínez) 5m45s

Doncs amb aquest tema acabem el delicat projecte del guitarrista Marco Martínez. I ja heu pogut comprovar de nou, que tot i la velocitat dels cops a la caixa del baterista, la melodia a la guitarra ha anat sonant dolçament. Sembla aquest el tarannà del nostre guitarrista, líder i compositor. En aquest tema, la seva sonoritat ha estat una mica més fosca, però igualment dolça la seva manera de veure la música, i així ens ho ha mostrat de nou. Un tema viu de tempo si ens fixem en el baterista Moraga i no, si ens fixem en el guitarrista i compositor. Un disc doncs que us recomano adquirir, i sempre ho dic, per motius diversos entre els quals el de mantenir viva la flama de la música, del Jazz que es fa actualment, però també per ajudar als creadors a tirar endavant, per ajudar-los a viure, car, ells ens ajuden a viure a nosaltres amb la seva música. Deixem doncs aquest projecte però…

Jazz Club de Nit (M. Tuset, 2019)

Marco Martínez RIO] está editado por Errabal Jazz y se puede encontrar online en:

Errabal Jazz 

iTunes

El Corte Inglés

Puntos de venta:

Sala Alfara (Oviedo)

Librería Paradiso (Gijón)

El Cafetón (Avilés)

La Taberna de Hank (Luanco)

CONTRATACION:

Marco Martínez     marco@marcomartinez.es     Tfno: +34 696 681 583

Marco Martínez © 2019

Previous post

XI Rural Jazz Workshop "All Instruments" · El Arte del Jazz a Dúo

Next post

Marco Martínez, Trío. Cálidos y del norte.

Marco Martínez

Marco Martínez

No Comment

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *